Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Dalafilé med äppelportvinssås

Ett festligt recept på dalafilé med svampröra och lyxig äppelportvinsås som passar perfekt att servera på fest. Du gör det av bland annat fläskfilé, trattkantareller, vitlök, grädde, äpple och portvin.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Sås: Skala och hacka schalottenlök och morot. Riv äpplet och fräs med lök och morot i olja i en kastrull.
  3. Tillsätt vinäger, socker, portvin, vatten och fond. Låt småkoka ca 15 minuter.
  4. Sila bort lök, morot och äpple. Red såsen med Maizenaredning. Låt koka ca 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  5. Svampröra: Skala schalottenlök och vitlök. Grovhacka kantareller, schalottenlök, vitlök och valnötter.
  6. Fräs detta i smör ett par minuter i en stekpanna. Tillsätt grädde och koka ner till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner persiljan.
  7. Filé: Bryn filén runt om i smör och olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  8. Lägg filén i en smord ugnssäker form och stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen ca 25 minuter, tills köttet är nästan genomstekt, 63°C.
  9. Linda in i smörpapper och låt vila ca 15 minuter. Värm såsen.
  10. Skär köttet i bitar. Skeda på svampröran. Servera med såsen och gärna ett potatismos samt kokta primörgrönsaker.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 fläskfilé (à ca 600 g)
  • smör
  • rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Svampröra
  • 4 dl trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 dl valnötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och peppar
Sås
  • 1 schalottenlök
  • 1 liten morot
  • 1 msk olja
  • 1 äpple
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 dl portvin
  • 4 dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer