Barszcz – klar rödbetssoppa
Den polska soppan barszcz, även kallad barszcz czerwony, är en klar rödbetssoppa liknande ukrainsk borsjtj som görs på rödbetor, lök och vitlök som får smak av buljong, lagerblad, citron och svartpeppar. Servera med crème fraiche eller smetana och en bit bröd!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2020
Ingredienser
4-6 portioner
500 g rödbetor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 1/2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk strösocker
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
3 msk färskpressad citronjuice
salt
peppar
Till servering
crème fraiche eller smetana
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat med crème fraiche och bröd till servering.
Energi1527 KJ / 365 kCal
Fett13 g
Salt2 g
Kolhydrater51 g
Protein8 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Tips. När rötbetor är kokat lägger man citronljus eller ättika, och det viktikt att man inte koka sen , det kommer fin färg, eller man kan lägga halva färsch röttbät vänta några min det kommer också fin färger på soppa ,
Renata
2024-10-15Glömde tillägga att jag skickar dom tunt, max 6mm tjocka och sjuder under lock tills rödbetorna tappat sin färg och blir lite röd/rosa dassiga.
Bob
2023-12-14Barszcz har lika många recept som kockar. Vad jag läst mig till så ska denna barszcz cerwony serveras till jul. Där av att denna soppan är klar, eller röd som cerwony betyder. Till två Liter vatten använder jag 600-700 gram rödbetor. Skalar dom, lägger dom i kastrullen och buljongtärningar (ox/nöt) enligt instruktionerna. Låter det här kola upp. När det kokat upp tillsätter jag 2-3 vitlöksklyftor, 7 korn kryddpeppar, 2 matskedar vitvinsvinäger. Sen till den hemliga ingrediensen, torkad Brunsopp. Det här är det som ger den rätta smaken. Hittar du inte torkad Brunsopp kan du ersätta den med torkad Karl-Johan. Blir inte samma sak men mycket närmre än utan. Rätt syra är det viktigaste i denna soppa. Utan syran är det obalanserad och blir därför väldigt enformig i smaken. Efter att läst ett 40-tal recept så är det här det närmsta jag kan komma den traditionella jul-soppan från Polen.
Bob
2023-12-14Hej Bob! Roligt att höra att du uppskattar receptet och tack för att du delar med dig av dina tips! Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-15