Poké bowl med lax och kimchi

Poké bowl är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och har blivit populär även i Sverige. Här toppas en bädd av ris med råmarinerad lax, kimchi, salladslök och sesamfrön. Så enkelt, men så gott!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2017

Ingredienser
4 portioner
Marinad
1/2 röd chilifrukt
1 msk finriven ingefära
1/2 dl färskpressad limejuice (1/2 dl motsvarar juice från ca 2 lime)
1 dl japansk soja
2 msk mirin
2 msk sesamolja
Lax
200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
1 schalottenlök
Ris
4 port sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
1/2 tsk salt
3 msk mirin
Sesamsås
1 dl kokosgrädde
1/2 dl japansk soja
2 msk mirin
3/4 dl tahini (sesampaste)
1 tsk finriven ingefära
1/4 röd chilifrukt
1/2 msk färskpressad lime
1 tsk flytande honung
Till servering
3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
1 urgröpt, tärnad avokado
1/4 gurka i bitar
1 kruka koriander
4 strimlade salladslökar
1 msk vita eller svarta sesamfrön
1 dl rostad lök
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
6 stMycket gott! Bjudmat såväl som vardagsmat!
Carina
En klar favorit som vi gör ofta. Gott med mango och sojaböner. Håller med övriga om mängden sås och marinad, den kan halveras.
Eva
Hej Eva och ni övriga som kommenterat receptet. ICAs kockar har nu sett över receptet och marinadmängden är justerad. Vänliga hälsningar Harriet.
ICA-köket
Andelen sås kan minskas till hälften (minst) som nämnts i kommentarerna tidigare
Robert
Jättegott att lägga till lite edamerbönor som topping!
Malin
Detta var jättegott! Men man använder onödigt stora volymer. Marinaden kan göras på halva mängderna och räcker ändå fint även om man tar lite mer lax som jag gjorde. Såsen blir det också onödigt mycket av. Kan minskas till hälften av allt.
Malin
Jättegod rätt!
Eva