Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Plommonpaj med hallonzabaione

Plommonpaj med hallonzabaione är en god paj att servera till efterrätt eller fikat. Gör en pajdeg på sötmandel, mjöl, smör och socker och fyll med ströbröd, socker, plommon och kanel. Servera med en zabaione på ägg, hallon, vin och socker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Mixa mandeln i matberedare. Tillsätt matfett, socker och vetemjöl och blanda till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min.
  2. Kavla eller tryck ut degen i en liten långpanna 20x30 cm (för 10 port), spara en liten klick deg till garnering.
  3. Fyllning: Blanda ströbröd, socker och kanel och strö det över degen. Skölj och dela plommonen. Ta bort kärnorna. Lägg plommonen med den kupade sidan uppåt i långpannan. Smula den resterande degen över. Grädda plommonpajen i 225°C, ca 25 min.
  4. Servera avsvalnad eller kall i fyrkantiga bitar med hallonzabaionen.
  5. Hallonzabaione: Vispa äggulor och socker pösigt, gärna med elvisp i en bunke. Tillsätt vin och hallon. Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten. Fortsätt att vispa kraftigt så att krämen blir tjock och pösig. Serveras direkt till plommonpajen.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Äggvitorna som blir över kan t ex användas till maränger. De håller sig i en burk med lock i kylskåp ca 2 veckor. De går också bra att frysa.

Ingredienser

Portioner: 10
Deg
  • 100 g sötmandel
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
Fyllning
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/3 dl socker
  • 1 msk kanel
  • 1 kg plommon
Hallonzabaione
  • 9 äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 1/2 dl vitt vin
  • 250 g hallon
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?