Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Pissaladière (Sardellpaj)

Pissaladière är en sardellpaj med rötterna i södra Frankrike, också kallad sydfransk pizza. Klassiska medelhavssmaker som sardeller, vitlök, oliver och tomat möts i denna frasiga paj.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Deg: Sikta ner mjöl och salt i en skål. Gör en fördjupning i mjölet och smula ner jästen i hålet.
  2. Rör ihop jästen och ca 4 msk ljummet vatten i fördjupningen. Strö lite mjöl över. Ställ bunken på varm plats och låt stå i ca 30 minuter.
  3. Rör ihop degen med ca 1 dl ljummet vatten. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.
  4. Fyllning: Skala och finhacka lökarna när en halvtimme återstår av degens jästid.
  5. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i lökhacket och mjukstek på låg värme i ca 1 timme, men låt det inte bli brunt. Rör då och då.
  6. Häll av lökhacket i en sil och ta vara på vätskan som bildats under tillagningen. Knåda in löksaften i degen.
  7. Kavla ut degen till en rund kaka och lägg i en smord form (ca 28 cm idiameter).
  8. Sätt ugnen på 175°C.
  9. Fördela lökmassan jämnt över degen. Peppra och ev salta.
  10. Låt sardellfiléerna rinna av och arrangera dem i mitten och ut på kanterna.
  11. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i små tunna stavar. Skölj och skiva tomaterna och kärna ur oliverna.
  12. Lägg alltsammans dekorativt ovanpå lökmassan och droppa till sist över resten av olivoljan.
  13. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera som förrätt, varm eller kall.

Ingredienser

Portioner: 4
Deg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 10 g jäst
Fyllning
  • 1/2 kg gul lök
  • 0,8 dl olivolja
  • 3 askar sardellfiléer (à 50 g)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 tomater
  • 12 svarta oliver (gärna calamata)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • olja att droppa över
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer