Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Pepparkakstarte med ädelost och portvinskokta fikon

Pepparkakstarten är en riktigt lyxig efterrätt som verkar mer avancerad än vad den faktiskt är! Bred ädelostblandningen över kakan och toppa med de portvinskokta fikonen. Utmärkt som dessert till nyårsmiddagen!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret.
  3. Mixa pepparkakorna i matberedare. Tillsätt smöret, ägget och salt. Mixa ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter, eller i en rektangulär form, ca 25 x 12 cm (för 8 port).
  5. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna.
  6. Mixa smulad ädelost och färskost till en slät smet med stavmixer eller i matberedare.
  7. Bred ut fyllningen i pajen och ställ i kylen ca 30 minuter.
  8. Skär varje fikon i 4 klyftor. Koka upp portvin, farinsocker och balsamvinäger i en kastrull. Lägg i fikonen och sänk värmen. Låt sjuda 2–3 minuter.
  9. Ta upp fikonen, lägg dem på ett fat och låt svalna helt. Koka upp vätskan på nytt. Låt koka 8–10 minuter, tills det blir en sirapsliknande konsistens.
  10. Toppa pajen med fikonen och ringla över sirapen vid servering.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfria pepparkakor. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Snabbvariant: toppa vanliga pepparkakor med ostkrämen och en portvinskokt fikonklyfta.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 250 g pepparkakor
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 300 g ädelost
  • 200 g färskost
  • 5 färska fikon
  • 2 dl rött portvin
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 dl balsamvinäger
Lägg till i inköpslistan