Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney

Detta lite mer avancerade recept på pepparkaksbröd blir en given succé till jul. Serverat som tilltugg passar detta bröd med ett härligt pålägg av gruyèreost och aprikoschutney. Pepparkakan, den smakrika osten och chutneyn bildar en ljuv smaktrio.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Hacka fikonen fint. Lägg fikon, russin, linfrö och krossad råg i en bunke och tillsätt vattnet. Rör samman och täck med en handduk. Låt fruktblandningen stå över natten.
  2. Dag 2: Häll rågmjöl och kryddor i en bunke. Tillsätt det kokande vattnet och fruktblandningen. Låt svalna något. Smula ner jästen när temperaturen är ca 37°C och rör tills den löst sig. Rör ner salt och vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Täck med bakduk och låt den jäsa i 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar (för 2 bröd). Forma två limpor och lägg i smorda brödformar ca 1 1/2 liter. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt bröden stå kvar i formarna i ca 5 minuter innan de stjälps upp på galler och får svalna.
  5. Skär brödet i skivor och skär bort kanterna. Skär osten i bitar som är lika stora som brödet. Bred brödet med smör och lägg på osten. Rör samman aprikosmarmelad och aprikoser. Lägg en klick på varje bit.

För alla

Innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår.
Gör mjölkfri: brödet i sig innehåller inte mjölk, välj annat pålägg än ost.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
Dag 1
  • 250 g torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 1/2 dl krossad råg
  • 4 dl kallt vatten
Dag 2
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 2 msk pepparkakskryddor (2 msk pepparkakskryddor motsvarar 2 tsk malen ingefära, 2 tsk malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika)
  • 3 dl kokande vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 2 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl special
  • 16 tjocka bitar lagrad gruyère- eller grevéost
  • 3 dl aprikosmarmelad
  • 50 g finhackade torkade aprikoser
Lägg till i inköpslistan