Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney

25
4
Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney

Detta lite mer avancerade recept på pepparkaksbröd blir en given succé till jul. Serverat som tilltugg passar detta bröd med ett härligt pålägg av gruyèreost och aprikoschutney. Pepparkakan, den smakrika osten och chutneyn bildar en ljuv smaktrio.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003

Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney

Ingredienser

2 bröd

Dag 1

250 g torkade fikon
1 dl russin
1 dl hela linfrön
1 1/2 dl krossad råg
4 dl kallt vatten

Dag 2

3 dl fint rågmjöl
2 msk pepparkakskryddor (2 msk pepparkakskryddor motsvarar 2 tsk malen ingefära, 2 tsk malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika)
3 dl kokande vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
11 dl vetemjöl special
16 tjocka bitar lagrad gruyère- eller grevéost
3 dl aprikosmarmelad
50 g finhackade torkade aprikoser

För alla

Innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår.
Gör mjölkfri: brödet i sig innehåller inte mjölk, välj annat pålägg än ost.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

25

Kommentarer

Henrik

2022-12-22

Ett riktigt gott bröd, värt den tid det tar. Jag tycker det passar perfekt till en smakrik mögelost typ kvibille gräddädel.

Simone

2020-10-21

Kan man byta ut vetemjölet mot fullkornsmjöl och/eller grahamsmjöl?

Redaktionen ICAse

2020-10-21

Hej Simone! Det är tyvärr inget vi har provat och vågar därför inte garantera att det blir bra resultat om du byter ut hela mängden vetemjöl mot fullkornsmjöl och/eller grahamsmjöl. Ca 2-3 dl vetemjöl går säkerligen bra att byta ut mot fullkornsmjöl och/eller grahamsmjöl. 😊 Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Milagros

2015-12-22

varför inte? jag ska baka receptet... något nytt!