Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney
Detta lite mer avancerade recept på pepparkaksbröd blir en given succé till jul. Serverat som tilltugg passar detta bröd med ett härligt pålägg av gruyèreost och aprikoschutney. Pepparkakan, den smakrika osten och chutneyn bildar en ljuv smaktrio.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003
Ingredienser
2 bröd
Dag 1
250 g torkade fikon
1 dl russin
1 dl hela linfrön
1 1/2 dl krossad råg
4 dl kallt vatten
Dag 2
3 dl fint rågmjöl
2 msk pepparkakskryddor (2 msk pepparkakskryddor motsvarar 2 tsk malen ingefära, 2 tsk malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika)
3 dl kokande vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
11 dl vetemjöl special
16 tjocka bitar lagrad gruyère- eller grevéost
3 dl aprikosmarmelad
50 g finhackade torkade aprikoser
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Ett riktigt gott bröd, värt den tid det tar. Jag tycker det passar perfekt till en smakrik mögelost typ kvibille gräddädel.
Henrik
2022-12-22Kan man byta ut vetemjölet mot fullkornsmjöl och/eller grahamsmjöl?
Simone
2020-10-21Hej Simone! Det är tyvärr inget vi har provat och vågar därför inte garantera att det blir bra resultat om du byter ut hela mängden vetemjöl mot fullkornsmjöl och/eller grahamsmjöl. Ca 2-3 dl vetemjöl går säkerligen bra att byta ut mot fullkornsmjöl och/eller grahamsmjöl. 😊 Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-10-21varför inte? jag ska baka receptet... något nytt!
Milagros
2015-12-22