Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Påskbakelse

En äkta gräddbakelse av Napoleon-typ som du bakar själv, med tre bottnar av smördeg, lager av härlig citronkräm, aprikosmarmelad och vispad grädde, och högst upp ett kycklinggult glasyrlock. Gör sig utmärkt på påskbordet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Bottnar: Skär degen i 24 bitar (för 8 st). Baka i press mellan två bakplåtspapper och två plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 18 minuter.
  3. Citronkräm: Tvätta och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv skalet från citronen. Värm mjölk och socker i en kastrull. Vispa ihop majsstärkelse och äggula och rör ner lite av med varma mjölken. Häll ner äggblandningen i kastrullen och låt sjuda ­ordentligt under vispning men låt det inte koka. Tag av kastrullen från plattan och rör ner smör, rivet citronskal och kyl snabbt.
  4. Glasyr: Blanda samman florsocker, vatten och aprikosmarmelad till en glasyr och färga med lite gul karamellfärg. Bred på 8 av bottnarna (för 8 st) och lägg åt sidan.
  5. Montering: Tag 8 nya bitar (för 8 st) och stryk marmelad på och tryck ihop med en smördegsbit ovanpå.
  6. Stryk på ett rejält lager med citronkräm ovanpå de dubbla bottnarna och toppa sedan med grädde. Toppa bakelsen med de glaserade bottnarna.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfritt: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfritt: välj laktosfri smördeg. Välj laktosfri mjölk, välj laktosfritt smör och välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfritt: välj mjölkproteinfri smördeg. Byt ut mjölk, smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 8
Bottnar
  • 250 g färsk smördeg
Citronkräm
  • 1 citron
  • 2 dl mjölk
  • 50 g socker (50 g motsvarar ca 1/2 dl)
  • 20 g majsstärkelse (20 g motsvarar ca 2 msk)
  • 3 st äggulor (3 st motsvarar ca 60 g)
  • 1 msk smör
Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • 1 msk aprikosmarmelad
  • några droppar gul karamellfärg
Montering
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1571 kJ / 376 kCal