UNDER 45 MIN | Medel

Äppeltarte med cashewnötter och lime

Söta och goda äpplen, allra helst svenska, används i denna fina äppeltarte. På smördegen brer du ut nötmassan, gjord av cashewnötter och florsocker. Skär äpplena i tunna skivor och lägg ovanpå nötmassan. När tarten svalnat bres varm aprikossylt på äpplena och servera den sedan med limegrädde och mynta.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Mixa nötter, florsocker och olja till en massa i en matberedare. 
  3. Rulla ut smördegen med bakplåtspappret på en plåt, fördela nötmassan på smördegen. Lämna en kant runtom på ca 1 1/2 cm som viks upp och trycks ihop något.
  4. Dela, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äppelskivorna omlott ovanpå nötmassan.
  5. Grädda tarten mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt tarten svalna.
  6. Riv det yttersta av skalet på limen fint. Vispa grädden löst och tillsätt limeskalet.
  7. Koka upp sylten. Pressa ur saft från limen. Rör ner limesaften i den varma sylten. Pensla sylten ovanpå tarten.
  8. Servera tarten med limegrädde och garnera med mynta.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smördeg och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg och byt grädde mot vispbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 dl naturella cashewnötter
  • 2 dl florsocker
  • 5 msk olja
  • 250 g färsk smördeg
  • 2 - 3 röda äpplen
  • skal och saft av 1 lime (1 lime motsvarar 2 msk saft)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl aprikossylt
  • 1 kruka mynta