Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Betyg 4.1 av 5.29 personer har röstat
Receptet har 5 kommentarer
Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Den här lyxiga rätten är en smärre utmaning som passar för finmiddagen. Mör oxfilé provencale ackompanjeras av en potatisbakelse och en trivsam svamp- och persiljekräm. Den rika smakkombinationen är otroligt lyckad.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2005

Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Ingredienser

4 portioner

Oxfilé

1 1/4 kg putsad oxfilé
olja till stekning
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Potatisbakelse

1 kg potatis av mjölig sort
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
1 kruka persilja

Svamp- och persiljekräm

150 g skogssvamp (t ex karljohans eller kantareller)
2 tomater
1 schalottenlök
2 skivor bacon
1 1/2 msk finhackad, färsk timjan
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 1/2 msk vatten
50 g rumstempererat smör
50 g naturell färskost
2 tsk färskpressad citronjuice

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

5 st
  • Njöt varje sekund… från inköp av råvaran till färdig rätt som middag sista dagen i 2023 !! Nyårsmagi 🙌🏻✨

    Nina

  • Årets nyårsmiddag blev en succé! Tog en hel del tid att laga till svampen & persiljekrämen så därför gjordes hasselbackspotatis istället för potatisbakelse. Rekommenderas!

    Sofia

  • Tyckte att det verkade vara mycket "pill" med potatisen, så jag gjorde gratäng i ugn och valde att steka ryggbiff i pannan istället. Ett lite billigare men OTROLIGT gott alternativ! Kombinationen av smaker var en riktig höjdare; men svamphacket (med gula kantareller inte lika "vild" smak som det tydligen blir med trattisar) behövs i dubbel sats! Kommer definitivt att laga igen!!!

    Merit

  • Det blev en söndagsmiddagssuccé. Ungarna gillade speciellt potatisbakelsen. Själv gillade jag persiljekrämen. vi lät köttet steka till 65 grader vilket ger en mediumnivå. Vi hade trattkantareller i svamröran, vilket gav det hela lite för mycket viltsmak. Jag kan nog tänka mig att champinjoner skulle varit bättre.

    Bertil

  • Gick bra att göra helt mjölkfritt. Byt ut smöret mot Mjölkfritt margarin. Uteslut färskosten eller använd Naturell sojadessert ost i stället.

    Johan

Näringsvärde per portion

Energi3000 KJ / 720 kCal
Fett33 g
Kolhydrater44 g
Protein60 g

Testa liknande recept

  • Flamberad pepparbiff
    Betyg 3.3 av 5.31 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Grillad oxfilé
    Betyg 4.8 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Skomakarlåda om hösten
    Betyg 4.1 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Helstekt oxfilé
    Betyg 4.1 av 5.214 personer har röstat
    Receptet har 36 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad