Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Oxfilé med tagliatelle och rödvinssås

Här är ett riktigt höjdarrecept på oxfilé med tagliatelle och rödvinsås. Lyxigt och förtjusande gott, ett recept som definitivt måste testas. Rätten tar lite tid att göra och passar därför väldigt bra som helgmiddag eller till festligare tillfällen.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Börja med såsen. Koka upp vin, vatten och kalvfond med lagerblad, farin och vitpeppar. Låt koka i 3 minuter. Ta såsen från värmen och låt kryddorna dra i ca 15 minuter.
  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Sila såsen över lökfräset. Red med maizenan utrörd i rött vin. Koka upp, varmhåll till servering.
  4. Tagliatellegrönsaker: Skär fina band av moroten med en osthyvel/potatisskalare eller skär tunna band med en kniv. Ge morotsbanden ett kort uppkok. Häll av vattnet.
  5. Skiva champinjonerna fint. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs detta i olja/tryffelolja tills vätskan försvunnit, men utan att svampen och löken fått färg. Pudra över mjölet. Rör om. Tillsätt vinet och crème fraichen. Koka upp och varmhåll.
  6. Koka pastan al dente, alltså med tuggmotstånd kvar, i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Tillsätt morotsbanden och pastan i svampkastrullen. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  7. Skär köttet i 6 lika stora bitar (för 6 port). Salta, peppra och stek dem hastigt på båda sidor i het panna. Sätt in köttbitarna i ugnen och låt dem få önskad innerfärg, köttet är rosa vid ca 58°C. Använd gärna en stektermometer.
  8. Lägg upp tagliatellegrönsakerna på varma tallrikar. Lägg på köttet och häll sås runt. Friterad persilja passar bra till köttet.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Byt ut vetemjöl mot majstärkelse som rörs ut i lite vatten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg oxfilé (helst mittbit)
  • salt och peppar
Tagliatellegrönsaker
  • 400 g tagliatelle (gärna i olika färger)
  • 2 stora morötter
  • 400 g champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk olja (gärna tryffelolja)
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk vitt portvin
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar
Rödvinssås
  • 3 dl rött vin
  • 1/2 dl vatten
  • 4 msk kalvfond (på flaska)
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk Brun Farin
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • 2 msk rött vin till redning
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?