Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ostgratinerad lök- och potatissoppa

Värmande ost- och potatissoppa som passar perfekt till kalla mörka höstkvällar. Fräs grönsakerna i oja för fin krispighet och gratinera soppan i ugnen toppad med mjukt bröd och riven ost.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på "grill", 250°C. Skala, dela och skiva löken.
  2. Fräs löken, utan att den tar färg, i en stor kastrull med olja i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt vin, vatten, kycklingfond och lagerblad. Låt småputtra i ca 10 minuter.
  4. Skala och skiva potatisen tunt i matberedaren eller för hand. Lägg ner potatisskivorna i den sjudande soppan och koka i ytterligare ca 5 minuter eller tills skivorna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  5. Grovhacka och rör ner persiljan. Fördela soppan i ugnssäkra skålar.
  6. Riv brödet grovt och fördela ovanpå soppan. Strö över osten. Gratinera i ugnen i ca 3 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

För alla

Innehåller gluten och mjölk. Även ägg kan förekomma i brödet.
Ändra till glutenfritt: välj glutenfritt vitt bröd.
Ändra till mjölkproteinfritt: välj bröd utan mjölk, uteslut osten, kontrollera innehållet i kycklingfonden.

Tips

Ostgratinerad lök- och potatissoppa är en härlig hösträtt som kan förgylla vilken dag som helst. Servera gärna med charkuterier. Avrunda med en frukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 5 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 1/2 l vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 2 lagerblad
  • 6 potatisar
  • 1 kruka persilja
  • 4 skivor vitt formbröd
  • 2 dl riven ost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?