Örtig mandeltorsk med grönsakscouscous

2
15
Örtig mandeltorsk med grönsakscouscous

Att tillaga fisk i folie är skonsamt. Alla smaker bevaras, det blir saftigt och så kan man stoppa ner nästan vad som helst i paketen. Varför inte låta var och en göra sitt eget paket och krydda efter tycke och smak?

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2012

Örtig mandeltorsk med grönsakscouscous

Ingredienser

4 portioner

Grönsakscouscous

3 dl couscous
1 1/2 msk konc grönsaksfond
1/2 zucchini (à ca 150 g)
1 msk olja till stekning
1/2 tsk salt
1 fänkål (à ca 200 g)
1 dl finhackad persilja
1 msk färskpressad citronjuice

Örtig mandeltorsk

50 g rumsvarmt smör
1 dl hackade örter t ex persilja, dill, gräslök, körvel
finrivet skal av 1/2 citron
1 msk färskpressad citronjuice
ca 500 g ryggfilé av torsk (MSC-märkt)
1 krm salt
1/2 krm nymalen vitpeppar
4 msk rostade mandelspån
olivolja

För alla

Gör glutenfri: ersätt couscous med quinoa, bovete, ris eller bönor.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Gör så här

Tips

Torsken vinner på att rimmas. Bäst är att lägga den i 1 liter vatten, 2 msk salt och 1 tsk socker över natten i kylskåp. Då blir den fast och fin med perfekt sälta (för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentarer

Malin

2012-03-18

Ny favorit! Doften av citron och örter är helt fantastisk när man öppnar foliepaketet. Lättlagad rätt som går att variera på många olika sätt. Själv har jag provat både ris och quinoa istället för couscous, och aubergine och paprika istället för fänkål. Kanongott!

Jessicha

2012-03-15

God och enkel fiskrätt. Foliepaket blir enklare om man använder folieformar och täcker med aluminiumfolie. Vi tyckte inte fisken var färdig efter 20 min i ugn så vi körde den 10 min till. Varför börja med couscousen när den blir klar på halva fiskens tillagningstid? Couscousen var överraskande god med grönsaker. Helt klart något vi kommer göra även till andra rätter. Nästa gång vi lagar receptet kanske vi även kommer ihåg mandelspånen.

Margot

2012-03-12

Jag och min son Bobby gjorde som min mormor på sin tid när hon tillagade fryst fisk. Vi tinade fisken i mjölk över natten i kylskåpet. Fiskenas konsistens blir precis som om det vore nyfångad . Lite extra kryddor behövdes i vår smak.Vi valde lite större couscous så det blir saftigare och hackade även ned en tomat för attt få lite härligare färger i couscousen.Liten kommentar av ordningen i receptet: Vi tyckte att man hellre skulle börja att tillaga torsken eftersom den skulle in i ugn i 20 min .Couscosen tog ca 10 min att tillaga. Började man med torsken och sen med couscuosen så var allt färdigt samtidigt. Enkelt recept att tillaga en god fisk rätt!