Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Örtbröd med oliver

Ett fantastiskt recept på örtbröd med oliver. Brödet får smak av bland annat svarta oliver och oregano. Passar utmärkt för dig som vill servera något extra gott tillbehör vid middagen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rör ut jästen med lite av vattnet i en degbunke, häll sedan på resten av vattnet.
  2. Grovhacka oliverna. Arbeta in dem och övriga ingredienser. Arbeta till sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt i 5-10 minuter i bunken eller i maskin. Jäs degen övertäckt i 30-45 minuter i rumstemperatur.
  3. Knåda degen kraftigt på bakbordet i 5-10 minuter - brödet blir godast om degen arbetas rejält.
  4. Forma två bröd av degen (för 2 bröd), stryk lite mjöl på ovansidan.
  5. Sätt ugnen på 225°C och låt brödet jäsa på plåt med bakpapper i 20-30 minuter.
  6. Grädda brödet i nedre halvan av ugnen i 30-35 minuter eller tills det känns klart. Låt brödet svalna på galler.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten (ca 37ºC)
  • 1 dl kärnfria svarta oliver
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk salt
  • 2 msk färsk oregano (2 msk färsk motsvarar 1 msk torkad)
  • 4 dl rågsikt
  • 12 dl bakvetemjöl (special)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?