Örtbakad hjortstek | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Örtbakad hjortstek

Ett trevligt recept på örtbakad hjortstek i ugn. Den härliga steken av hjort passar perfekt att servera till fest - speciellt tillsammans med hasselbackspotatis och svamp!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Putsa steken och bind upp den. Koka upp buljongen i en gryta. Lägg i köttet och låt sjuda under lock ca 10 min.
  3. Ta upp steken och låt rinna av. Lägg steken i en ugnssäker form. Stick i en köttermometer, se till att spetsen kommer mitt i köttet och att så mycket som möjligt av termomet stickan är i köttet.
  4. Blanda honungen med olja, örtkryddor, salt och peppar. Bred blandningen över steken.
  5. Tillaga i nedre delen av ugnen i , ca 1 1/2 tim. Späd med buljongen efter ca halva tiden och ös steken några gånger under tiden.
  6. Vid 75°C, är steken klar. Skär upp steken i tunna skivor. 
  7. Sila buljongen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med balsamvinäger och socker. Vispa i maizenaredningen och låt koka någon min.
    Servera steken med skysåsen, hasselbackspotatis och wokade grönsaker och svamp tex kantareller, selleri, morötter, paprika och sockerärter.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 benfri hjortstek (ca 3 kg för 6 port)
  • 5 dl köttbuljong eller vilt- och kantarellbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 1/2 dl honung
  • 2 msk olja
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 msk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk socker
  • 1 msk maizenaredning för mörka såser
Lägg till i inköpslistan