Ört- och vitlökspaj med skinka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ört- och vitlökspaj med skinka

En god paj passar ypperligt att servera till både lunch och middag och är dessutom riktigt mättande. Den här pajen med smak av örter, vitlök och skinka är kalasgod och kan serveras både till vardags och fest!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Pajskal: Blanda i en matberedare/mixer mjöl, smör, crème fraiche och salt till en pajdeg. Tumma ut den i en stor pajform, ca 26 cm i diameter (för 4 port). Ställ den kallt ca 15 minuter. Förgrädda i 4 -5 minuter.
  3. Fyllning: Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla purjolöken. Fräs skinka och purjo i smör tills purjon mjuknat. Rör ner örter och vitlök.
  4. Äggstanning: Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner purjolöksblandningen. Salta och peppra.
  5. Fyll pajskalet och toppa med ost. Grädda mitt i ugnen i 25 -30 minuter tills pajen fått fin färg och stelnat. Tänk på att purjolök lätt bränner vid, täck ev pajen med aluminiumfolie mot slutet. Servera med sallad.

För alla 

Pajen innehåller gluten, mjölk, laktos och ägg.
Gör glutenfri: baka ett glutenfritt pajdegsskal och följ i övrigt receptet.
Gör äggfri: uteslut äggen och blanda grädden med 1 -2 dl crème fraiche och den rivna osten i stället. Lägg den frästa purjoblandningen direkt i pajskalet, häll på grädde-/ostblandningen och strö ev på mer ost om så önskas. Grädda enligt receptet.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör eller olja, använd laktosfri crème fraiche och laktosfri mjölk. 
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Använd iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt mjölk mot soja- havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Mixa mjölken med örter och vitlök så får du en vackert knallgrön paj. Om du gör 4 portionspajer i stället blir det en perfekt lunchlåda eller picknickmat.

Ingredienser

Portioner: 4
Pajskal
  • 3 dl vetemjöl och grahams- eller rågmjöl alt dinkelmjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 krm salt
Fyllning
  • 200 g rökt skivad skinka
  • 1 stor purjolök
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan
  • 3 pressade vitlöksklyftor
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mellanmjölk
  • 1 dl riven smakrik ost t ex lagrad grevé, prästost eller cheddar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2480 kJ / 590 kCal
Fett: 35 g
Läs mer om näringsvärden