ÖVER 60 MIN | Medel

Ört- och vitlöksgravad strömming

Tycker du om gravad strömming? Då är detta recept på ört- och vitlöksgravad strömming något för dig! Grava den läckra strömmingen i en örtsås av basilika, dill, persilja, crème fraiche, majonnäs, dijonsenap och vitlök.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Frys strömmingen minst 2 dygn. Tina. Dra av skinnet från strömmingen. Rör ihop vatten, ättika och salt. Lägg ner strömmingen. Låt stå i kylen över natten eller minst 10 timmar, rör då och då.
  2. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av på hushållspapper. 
  3. Örtsås: Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka örterna och mixa alla ingredienser till en slät sås. Smaka av med ev av med salt och peppar.
  4. Blanda såsen med strömmingen och lägg i en väl rengjord glasburk med lock. Låt gärna stå i kylen minst 1 dygn före servering.

För alla

Kontrollera noga innehållet i majonnäsen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättnigsprodukt.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Receptet har uppdaterats nov 2020.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg strömmingsfiléer
  • 1 l vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 msk salt
Örtsås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • 5 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • peppar