Krämig sherryströmming
Ny favorit på julbordet? Överraska med lyxig och krämig sherryströmming. Rätten är ett utsökt tillbehör med inslag av både heta och lena toner. Den krämiga såsen med sherry är mycket läcker.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2007
Ingredienser
10 portioner
ca 500 - 550 g strömmingsfiléer med skinn
3 dillstjälkar till garnering
Lag
1 1/2 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
1 1/2 tsk salt
Sås
3 msk majonnäs
1 1/2 dl gräddfil
3 msk chilisås (ev ketchuptyp)
1 krm kajennpeppar
3 msk torr sherry
salt och svartpeppar
För alla
Fri från gluten.
Gör mjölkfri: använd äkta majonnäs och byt gräddfilen mot mjölkfri crème fraiche, Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller crème fraiche smaksatt med lite fransk senap.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentar
Jag skulle vilja att recept med sherry är lite mer specifika. Bara för att det står torr sherry vet man inte vilken som avses. Det finns fyra typer av torr sherry, alla med olika smak- och doftkaraktär. Dessa är Fino, Manzanilla, Amontillado och Oloroso. Medan finon ofta har friska toner av jäst, citrus och gröna äpplen drar en oloroso mer åt nötter och svamp. Mazanillan är ganska lik finon, medan Amontilladon ligger mitt i mellan finon och oloroson. Vilken sherry har ni använt i strömmingsreceptet?
Mats
2007-12-21