Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Olivhalstrad koljafilé

Olivhalstrad koljafilé är ett relativt avancerat recept för dig som vill testa något nytt. Den härliga koljafilén omges av en superb och intensiv fänkålssås och serveras med ljuvlig färskpotatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sås: Skär av det översta på fänkålen och spara, skär resten i 1/2-1 cm tjocka skivor. Skala och skiva moroten och löken.
  2. Koka fänkålsskivorna i apelsinjuice och lättsaltat vatten så det täcker. Låt kallna.
  3. Lägg fänkålstopparna i en gryta med morot, lök och vatten. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vitpepparkorn, saffran, tomatpuré och malen fänkål. Låt koka tills ca 4 dl återstår (för 4 port), ca 30 minuter.
  4. Sila buljongen. Vispa ner smöret (spara lite till stekning). Smaka av. Om såsen är för tunn, red med lite maizena, utrört i kallt vatten. Varmhåll.
  5. Dela varje fiskfilé i 3 lika stora bitar. Häll i olivolja i en het stekpanna så att bottnen täcks. Lägg i fisken. Stek med skinnsidan nedåt. Salta.
  6. Stek fänkålsskivorna i smör. Salta och peppra.
  7. När fiskskinnet är gyllenbrunt, vänd fiskbitarna försiktigt i pannan och lyft bort den från spisen.
  8. Värm såsen och rör ner hackad gräslök. Lägg upp fänkålen på tallrikar, därefter fiskbitarna, med skinnsidan upp. Häll sås runt om och servera med färskpotatis.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 koljafiléer (à ca 180 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja till stekning
Fänkålssås
  • 1 stor fänkål (à ca 200 g)
  • 1 msk konc apelsinjuice
  • 1 liten morot
  • 1 gul lök
  • 1 l vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 1/2 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad, malen fänkål
  • 50 g osaltat smör
  • salt och peppar
  • ev maizena majsstärkelse
  • 1 msk gräslök
  • färskpotatis till servering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?