UNDER 15 MIN |

Nöt- och chokladtårta med tranbär

En lite lyxigare men barnsligt god tårta! En botten innehållande mandelmassa, hasselnötter och tranbär tillför både nötighet och sötma ihop med det djupa chokladtryffeltäcket. Nog för att det redan finns kokos i botten, men vi anser att man inte kan få nog av denna smak, så strö gärna lite på toppen innan du serverar!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 14 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Botten: Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 14 bitar).
  3. Riv mandelmassan. Hacka nötterna grovt.
  4. Rör ihop smör och mandelmassa i en bunke. Rör ner ägg och kokos. Vänd sist ner nötter och tranbär.
  5. Fördela smeten jämnt i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt botten kallna. Lossa formens kant, diska den och sätt tillbaka den på formen.
  7. Chokladtopping: Koka upp grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan, bryt chokladen i bitar och lägg den i grädden. Låt chokladen smälta. Rör om då och då. Låt svalna till ca 45°C. Rör ner små klickar av smöret.
  8. Häll tryffeln över botten. Låt tårtan stelna i kylskåp ca 3 timmar.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt smör mot mjölkproteinfritt margarin och välj mjölkproteinfri choklad.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Ingredienser

Portioner: ca 14 bitar
Botten
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 2 dl riven kokos
  • 1 1/2 dl torkade tranbär
Chokladtopping
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk bakchoklad (ca 55%)
  • 2 msk rumsvarmt smör

Näringsvärde
Per portion

Energi 1299 kJ / 311 kCal