Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Nils-Emils lammgryta

En höstig och mustig lammgryta att förgylla lördagskvällen med. Saftigt lammkött blandas med läcker nyplockad svamp och sveps in i en krämig sås och avslutas med en klick söt rönnbärsgelé. Himmelskt gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Bryn köttet i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta.
  2. Skala och hacka löken. Dela svampen i mindre bitar och skala och tärna moroten. Bryn lök och svamp, lägg över i grytan. Lägg i morot och häll över buljong. Låt småkoka ca 30 min eller tills köttet känns mört.
  3. Sila av skyn och håll resten varmt. Koka samman skyn till ca 4 dl (för 4 port). Blanda mjölet med grädden och red av skyn. Låt såsen koka några minuter. Lägg i gelén.
  4. Häll såsen över köttet och de övriga ingredienserna. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
  5. Strö över persiljan strax innan servering. 
  6. Till servering: Servera med kokt potatis och säsongens grönsaker.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg grytbitar av benfritt lammkött
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 300 g karljohanssvamp eller trattkantareller
  • 1 morot
  • 4 dl köttbuljong (tärning + vatten)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk rönnbärsgelé
  • salt och svartpeppar
  • 3 msk hackad persilja att strö över
Till servering
  • kokt potatis
  • säsongens grönsaker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?