Nässelsoppa med fänkål

Ta vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019

Ingredienser
4 portioner
Soppa
2 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
1/2 fänkål
2 msk smör
1 msk finrivet citronskal
1 stjärnanis
4 dl kycklingbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk (3%)
80 g färska nässlor (motsvarar 2 liter)
200 g färsk eller tinad fryst spenat
2 msk färskpressad citronjuice
salt
dill (till garnering)
Pocherade ägg
1 l vatten
2 msk vitvinsvinäger
4 ägg
Gör så här
00:10:00
00:10:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1450 KJ / 345 kCal
Fett26 g
Salt2.69 g
Kolhydrater6 g
Protein19 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt god!! Jag hade två frysta och förvällda nässlor i tennisboll storlek plus en stor näve ängssyra ist f spenat. Supergott m ängssyran i!!
Alexandra
2025-08-04I andra recept står det 80 g nässlor "torrvikt" :-)
Tom
2025-04-14Hej Tom! Jösses vad galet det kan bli ibland!! Tack snälla för att du hojtade till! Nu har vi tagit bort den extra nollan som slank dit! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2025-04-14Jättegod!
Alexandra
2020-07-21