Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Nässelpaj med skinka och blue cheese

Nässlor kan köpas i butik eller plockas direkt i den svenska naturen under vår och sommar. Denna nässelpaj med rökt skinka och smulad blue cheese är ett festligt alternativ till spenatpaj. Pajen blir lika läckert god med rökt lax istället för skinka.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdeg: Hacka samman pajdegen till "smulor" i en matberedare eller för hand. Slå in degen i plastfilm och lägg den kallt en stund.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform. Tryck gärna fast degkanterna på insidan med aluminiumfolie så ramlar inte pajen ihop så lätt. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta bort folien.
  4. Fyllning: Kör under tiden nässlorna i matberedare. Blanda hacket med ägg och mjölk. Salta och peppra.
  5. Bottna det förgräddade pajskalet med tärnad rökt skinka. Smula blue cheese över. Häll den grönprickiga äggsmeten över fyllningen och grädda i 200°C i 20 minuter.

Tips

Denna vackert grönprickiga paj är också väldigt läcker med rökt lax och ost.

Ingredienser

Portioner: 4
Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl, kan med fördel blandas ut med grahamsmjöl eller annat grovt mjöl
  • 125 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 msk kallt vatten
Fyllning
  • 1/2 l sköljda nässlor
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 100 g tärnad rökt skinka
  • 50 g smulad blue cheese
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?