Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Nässelpaj

Nässelpaj låter väl annorlunda och spännande? Med vanlig pajdeg gör du här tillsammans med färska nässlor och ost en paj som inte går av för hackor. Pajen hålls ihop av en äggstanning som hälls över fyllningen innan gräddning.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten. Arbeta snabbt ihop degen.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en ugnssäker pajform som är ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga och låt formen stå kallt en stund.
  4. Förgrädda pajskalet i 10-12 minuter.
  5. Fyllning: Skölj nässlorna mycket noga, ofta är det sand i bladvecken (nässlorna behöver inte hackas när de är riktigt små.) Lägg dem i en kastrull med kokande lättsaltat vatten och koka dem ca 5 minuter. Låt rinna av väl.
  6. Lägg nässlorna på pajdegsbottnen. Strö på rikligt med riven ost.
  7. Vispa samman ägg och mjölk. Smaksätt med svartpeppar och eventuellt lite salt. Häll äggsmeten över fyllningen.
  8. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.
  9. Bjud nässelpajen med bröd och eventuellt några skivor rökt skinka.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl vetemjöl eller fin glutenfri mjölblandning
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl kvarg gourmet eller mager kvarg
  • 1 msk kallt vatten
Fyllning
  • ca 1 l färska nässlor
  • 2 dl vatten
  • salt
  • 3 dl riven, smakrik ost
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?