Apelsin- och vallmokaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Apelsin- och vallmokaka

Recept på smaskig apelsin- och vallmokaka att servera som efterrätt. Kakan gör du med bland annat vallmofrön, brun farin, ägg, apelsin och fil. Servera med en syrlig apelsinkräm av kvarg, honung och apelsin.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra och bröa en kakform, ca 26 cm i diameter (för 1 kaka).
  3. Rosta vallmofröna lätt i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om hela tiden och se upp så att de inte bränns! När fröna ger ifrån sig en aromatisk doft är de färdiga.
  4. Vispa samman smör och farin så att det blir pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Rör ner apelsinjuice och lättfil lite i taget. Rör ner vallmofrön, vanilj, salt och apelsinskal.
  5. Sikta ner mjölet i smeten och rör blandningen slät. Klicka smeten i den förberedda formen och jämna till ytan.
  6. Grädda i 50-60 minuter i nedre delen av ugnen. Prova kakan med en sticka. Låt svalna en kvart och stjälp sedan upp kakan på ett galler för att svalna helt.
  7. Blanda samman ingredienserna till apelsinkrämen och servera till. Krämen blir godast om den får stå och samla smak någon timme.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • 3/4 dl blått vallmofrö
  • 250 g smör
  • 3 dl Brun Farin
  • 3 ägg
  • 1 dl pressad apelsin
  • 1 dl lättfil
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 5 dl vetemjöl
Apelsinkräm
  • 250 g kvarg gourmet
  • 1 dl flytande honung
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
Lägg till i inköpslistan