Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Nässelbakad lax med citronpotatis

Nässelbakad lax med citronpotatis är ett lyxigt och välsmakande recept. Detta recept på laxfiléer med ett underbart täcke av nässlor, gräslök och solrosfrön serveras med ugnsstekta potatisar som smakar gott av citron och smålökar.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Tvätta och dela potatisen i halvor. Skala och dela löken. Häll oljan i en ugnssäker form. Lägg i potatis och lök och rör om. Stek i ca 20 minuter i mitt ugnen.
  3. Förväll under tiden nässlorna i ca 1 minut. Spola dem i kallt vatten och pressa ur allt vatten. Lägg nässlor, gräslök, solrosfrön, olja, salt och peppar i en matberedare. Mixa ihop det lite grovt.
  4. Skär laxen i 8 skivor (för 4 port). Bre nässelröran på laxskivorna. Lägg dem på ett lätt smort, ugnssäkert fat.
  5. Ta ut potatisen och rör i gräslök, salt, peppar, citronskal och -saft. Sänk ugnstemperaturen till 150°C.
  6. Sätt in potatisen i nedre delen av ugnen och fiskfatet på ett galler ovanför. Stek i ytterligare ca 10 minuter. Servera med en sallad och ev en klick lättcrème fraiche smaksatt med hackad gräslök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 bit skinn- och benfri laxfilé (à ca 600 g)
  • 1/2 l rensade nässlor (eller färsk spenat)
  • 1 knippa gräslök
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1 msk solros- eller rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Citronpotatis
  • 750 g potatis (gärna små delikatess potatisar)
  • 200 g smålökar
  • 1 msk solrosolja
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 1/2 tsk salt (gärna goumetsalt)
  • 1 krm svartpeppar
  • strimlat skal och pressad saft av 1/2 citron
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?