Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mustig porterstek à la Levén

Mustig porterstek à la Levén är en fantastisk och förstklassig porterstek med fylliga och överraskande goda smaker. Servera med pressad potatis, brysselkål, morötter och svartvinbärsgelé så har du en fulländad, lyxig och otroligt god festmåltid.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Bind steken med krympt bomullssnöre och bryn den noga i smör och olja i stekpanna, tills den får fin färg. Lägg steken i en ugnssäker gryta.
  3. Fräs skalad och skivad lök och vitlök i stekpanna tillsammans med kryddor, svamp, persilja och häll i ölen som får koka upp.
  4. Slå över blandningen på steken, häll i portvin och fond samt eventuellt vatten så att det täcker. Sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 70°C.
  5. Låt köttet vila i minst 15 minuter i smörpapper under tiden kokas såsen ihop.
  6. Smaka av såsen med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Sila såsen.
  7. Till servering: Pressad potatis, brysselkål, små morötter och svartvinbärsgelé.

För alla

Läs ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten äggfri. Glutenfri: använd ett mörkt glutenfritt öl. Laktosfri: använd endast olja eller använd laktosfritt matfett. Mjölkproteinfri: använd endast olja eller använd mjölkfritt matfett.

Tips

Smulad svamp skänker mustighet i grytor!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg benfri nötstek
  • smör
  • olja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk torkad smulad svamp
  • 1 rejäl kvist persilja
  • 3 dl porter (mörkt öl)
  • 1 dl portvin
  • 1 1/2 dl flytande kalvfond
  • ev vatten
  • salt och peppar
  • majsstärkelse
Till servering
  • pressad potatis
  • brysselkål
  • små morötter
  • svartvinbärsgelé
Lägg till i inköpslistan