Moussaka

Moussaka, den klassiska grekiska gratängen med lammfärs och aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.

Ingredienser
4 portioner
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g nöt- eller lammfärs
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer
1 tsk salt
3 dl yoghurt , gärna grekisk
3 ägg
1 1/2 krm peppar
150 g fetaost
Serveringsförslag
grönsallad
Gör så här
00:30:00
00:15:00
00:02:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2936 KJ / 702 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater17 g
Protein52 g
Kommentarer
101 stUteslut vatten och stek aubergine skivorna 15 min i ugnen, annars bra!
Barbro
Det här är nån typ av svenne köttfärsgratäng med aubergine... Inte är det Moussaka,i en riktig sådan bör det vara vitt vin,kanel och rosmarin eller oregano i köttfärsröran. Riktig bechamelsås med uppvispade ägg och riven ost och ev en gnutta muskot. Och att steka skivad aubergine i olja gör att det suger upp allt så hela rätten blir väldigt oljig och flottig. Gör som många greker in med auberginen i ugnen och baka den. Så tyvärr är det har inte Moussaka.
Maria
Oj oj oj oj vilken god moussaka! Jag hade lite rökt paprika i. Serverade med grekiskt bröd ❤🤗
Iwona
God smak men skulle uteslutit vattnet, den blev rinnig
Kristina
Lätt och gott min dotter älskar mousserande står i ugnen nu
Eva
För fett
Sonia
Varför steka färsen o aubergine alls ugnen må räcka - blir för fett - o för lång tid i näket
Sonia
Supergott
Catrin
Inte speciellt gott. Kör med standard recept (bechamél sås) ska det vara. Har jämfört båda varianter…
Kjell åke
Åh vad jag ångrar att jag tog mina sista ägg till denna rätt. Mycket bättre med vanliga traditionella ostsåsen!
Annika