Morotsbröd med yoghurt

Betyg 3.4 av 5.52 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer
Morotsbröd med yoghurt

Ljuvliga morotsbröd med solrosfrön på toppen till frukost eller mellis. Morötter och yoghurt gör bröden både nyttiga och saftiga. Varma med smältande smör på påminner de om scones.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2013

Morotsbröd med yoghurt

Ingredienser

6 st
3 morötter (3 motsvarar ca 300 g)
1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
5 dl mild yoghurt (3%) plus extra till pensling
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl plus extra till utbakning
1 dl solrosfrön

Gör så här

01:00:00
00:15:00
00:30:00
00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

23 st
  • Kanske dum fråga, men ska man värma yoghurten med eller är det tänkt att man ska blanda allt kallt?

    Johanna

    Hej Johanna! Det är inte alls en dum fråga, det är bra att fråga när man inte förstår. I det här brödet ska degvätskan vara kall. Jästiden är därför också satt till 1 timme och 15 minuter. Lycka till med bakningen! Hälsningar Harriet

    ICA-köket

  • Det tog flera timmar att jäsa degen, inte bara 1,5.

    Anita

  • Kan man baka på 10% yoghurt?

    Annika

    Hej Annika! Vi har provbakat med 3 % men vi tror att det funkar lika bra med 10 %, du kan behöva späda ut den lite med t ex mjölk för att kunna lösa upp jästen. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • är det några förändringar om jag bakar det i brödform ! ang. tid och värme mvh putte

    Putte

    Hej Putte! Vi har inte provbakat det och vet inte riktigt hur det skulle bli. Om du testar det så kan du behöva justera tiden i ugnen. Annars kan vi tipsa om detta bröd https://www.ica.se/recept/morots-och-palsternacksbrod-med-oliver-718203/. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Kan man använda 0,5% yoghurt istället? (Har en gammal som jag tänkte baka med om det fungerar).

    Emma

    Hej Emma! Vi har provlagat med yoghurt med 3% fett men vi tror att det går lika bra med en lägre fetthalt på yoghurten. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Saftigt, gott o lättbakat, detta bröd kommer jag att baka ofta. Hälsn. Anna-Karin

    Anna-karin

  • Toppen recept: förutsättning är att ha vikten på morötter..

    Christina

  • Jag böt ut morot mot grovrivet äpple (Granny Smith) blir väldigt gott!

    Catarina

  • Hur stora ska bröden vara i diameter ungefär för att tiden i ugnen ska fungera? Trodde det var mindre frallor men blev väldigt stora. Sen jäste de inte så mycket på den tiden på plåten, ska det vara så kort tid med tanke på att det är kalljäst?

    Angelica

    Hej Angelica! Om du delar degen i 6 bitar och formar till runda och platta bröd så funkar tiden i ugnen (svårt att säga exakt hur stora dom blir i diameter). Sen är det ju som bekant att alla ugnar är olika... 😊Morötterna gör att degen inte jäser/blir så fluffig som en bröddeg utan färska morötter i. Att degvätskan (yoghurten) är kall har inte så stor betydelse i den här mängden deg. I första vändan jäser bröden i 1 timme 15 min och sen ytterligare 30 min och enligt vår provbakning blir de som på bilden. Självklart går det att jäsa bröden längre om du tycker att dina bröd behöver längre jäsningstid. Håll bara koll att bröden inte blir överjästa. Och det går såklart att göra mindre bröd om du tyckte de blev för stora! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • "plus extra vetemjöl till utbakning" hade behövt förtydligas. Jag tog nog alldeles för lite, för trots nästan en timme i ugnen så var de fortfarande råa och kladdiga i mitten.

    Camilla

Testa liknande recept

  • Hembakt fröknäcke
    Betyg 3.6 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Fullkornsbröd
    Betyg 3 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Leifs frukostbröd med gojibär
    Betyg 3.7 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Olivbröd
    Betyg 3.9 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äppel- och valnötsbaguetter
    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Morotsbröd
    Betyg 4.1 av 5.44 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad