Morots- och äppelsoppa med salta krutonger
Morots- och äppelsoppa med salta krutonger är en härlig och delikat soppa med sagolika och djupa smaker. Till det gör du egna krutonger som du rostar i ugnen. En charmerande rätt som passar till lunch eller middag och även vid festligare tillfällen.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010
Ingredienser
4 portioner
Morots- och äppelsoppa
500 g morötter
2 stora äpplen
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
2 msk finrriven färsk ingefära
8 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Krutonger
4 tjocka skivor vitt bröd (t ex av ciabatta)
2 msk olivolja
1 - 1 1/2 tsk flingsalt
1 tsk torkad timjan
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på brödet och fonden. I övrigt är rätten fri från ägg.
Fri från gluten, om lämpligt specialbröd används.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, kontrollera innehållet i fonden och brödet.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, kontrollera innehållet i fonden och brödet.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Med lättcrème fraiche istället för grädde får soppan en syra som passar till morotens sötma. Rev också ner lite mer ingefära när soppan kokat klart. Hoppade över krutongerna men klippte över lite färsk timjan vid serveringen.
Eva
2021-10-21Tyckte inte denna soppan var något speciellt. När jag läste ingredienserna så blev jag wow! Men när den var klar så var den inte helt i min smak. Fast den blev godare efter några dagar i kylskåpet.
Gunilla
2021-09-06Gott även utan krutonger och med rostat bröd med creme cheese på till och en klick creme fraiche och lite pumpafrön i soppan.
Helga
2020-10-17