Mjukt tunnbröd | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mjukt tunnbröd

Känn doften av hemmagjort mjukt tunnbröd sprida sig i köket, vilken lycka. Perfekt till helgfrukosten, wrap, korven eller precis vad man vill. Om det skulle bli något över går brödet bra att frysa in.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en kastrull tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölkblandningen.
  2. Mortla anisen. Rör ner den, socker och salt i bunken. Blanda hjorthornssaltet med rågmjölet och rör ner. Blanda ner vetemjölet, arbeta degen med en träslev och inte för länge så att den blir seg, degen ska vara lös. Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på väl mjölad bänk, arbeta ihop degen och dela i 10 lika stora bitar (för 10 st). Forma dem till runda bullar. Låt vila ca 15 minuter.
  4. Kavla ut varje bulle på mjölad bänk till runda kakor ca 18 cm i diameter. Borsta bort överflödigt mjöl på båda sidorna med en pensel. Kavla över med kruskavel eller nagga kakorna med gaffel.
  5. Grädda dem i en torr het stekpanna (gärna gjutjärnspanna) på dryg medelvärme knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och stekpannan efter gräddningen.
  6. Låt brödet svalna mellan bakdukar på galler. Lägg dem sedan i plastpåsar så att bröden håller sig mjuka.

För alla

Fri från ägg.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Brödet går bra att frysa.

Ingredienser

Portioner: 10 st
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk färsk jäst (1 msk motsvarar ca 15 g)
  • 1/2 tsk anis eller fänkål
  • 1 msk strösocker eller brun farin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 1 dl fint rågmjöl (1 dl motsvarar ca 55 g)
  • ca 3 dl vetemjöl + extra till utbakning (3 dl motsvarar ca 180 g)
Lägg till i inköpslistan