UNDER 45 MIN | Medel

Minitårta med fläder, jordgubbar och vaniljmascarpone

Söt minitårta i tre våningar. Passar perfekt till två personer, som vill njuta av sommarens smaker, jordgubbar och fläder. I fyllningen till den enkla minitårtan används putset som tas bort när cirklarna görs samt jordgubbar och flädersaft. Den somriga och enkla minitårtan toppas med grädde och härliga jordgubbar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Bottnar: Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30 x 40 cm (för 2 port). Smörj det med lite smör.
  3. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Låt svalna. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
  6. Skär ut 6 små runda tårtbottnar med hjälp av ett fat som har 10-11 cm i diameter. Spar det som blir över av kakan, det ska användas i fyllningen. Frys 3 tårtbottnar och 2 dl av kakputset (för 2 port) till en framtida liten tårta.
  7. Fyllning och topping: Skölj och snoppa jordgubbarna. 
  8. Fyllning: Mosa hälften av jordgubbarna (resten används till topping) med 2 dl kakputs (för 2 port) och flädersaft till en jämn smet.
  9. Fördela jordgubbsmoset på 2 av lagren av tårtan. Toppa med den tredje tårtbottnen
  10. Topping: Skölj och skrubba limen i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet på limen.
  11. Vispa grädde, mascarpone, limeskal, vaniljsocker och florsocker.
  12. Täck tårtan med mascarponegrädden.
  13. Dela jordgubbarna i halvor och lägg på tårtan. Garnera med mynta.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde. Byt ut mascarpone mot crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, mjölk, grädde och mascarpone mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 2
Bottnar
  • smör (till bakplåtspappret)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar ca 120 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk eller vatten
  • strösocker
Fyllning
  • 1/2 l jordgubbar
  • 2 dl rester av tårtbottnar
  • 3/4 dl konc fläderblomssaft
Topping
  • 1/2 lime
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl mascarpone
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk florsocker
  • 1/2 kruka mynta