Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Midsommartårta med vit choklad och lemoncurd

Imponera med en lyxig ”layer cake” full med syrliga och söta sommarsmaker – flädermarinerade jordgubbar, lemoncurd och så överraskningen i form av vispad vit chokladpannacotta. Garnera med allsköns bär och gärna ett gäng ätbara blommor.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och mjöla tre formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 15 bitar).
  3. Vispa ihop smör och socker hastigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och vallmofrön i en bunke. Rör ner mjölblandningen, citronskal och mjölk i vispet.
  5. Vispa ihop på låg hastighet till en jämn smet. Fördela smeten i formarna.
  6. Grädda en åt gången mitt i ugnen ca 30 minuter (eller alla tre på varmluft), 150°C. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
  7. Vit chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten.
  8. Värm grädden (koka inte). Ta från värmen och rör ner gelatinblad, vaniljpulver och choklad. Rör till en slät smet. Sila. Låt stå i kylen minst 6 timmar.
  9. Lemoncurd: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  10. Blanda alla ingredienser utom smör och gelatin i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar.
  11. Ta från värmen, rör ner gelatinbladet. Tillsätt smöret, lite i taget under omrörning. Sila och låt svalna.
  12. Jordgubbar: Skiva jordgubbarna och blanda med flädersaften. Ställ svalt.
  13. Montering: Vispa pannacottan luftig och fast med en elvisp. Fyll i en spritspåse, gärna med rund tyll.
  14. Skär ev till bottnarna om de är ojämna. Se här hur du skär bottnarna, lägger ihop med fyllningen och garnerar tårtan.
  15. Lägg en botten på ett tårtfat. Spritsa pannacottan längs bottnens kanter.
  16. Fördela de marinerade jordgubbarna i mitten. Spritsa pannacottan ovanpå och jämna till med en palett.
  17. Lägg på den andra bottnen och tryck till försiktigt så att tårtan blir stabil. Spritsa pannacotta längs kanterna. Fördela lemoncurden i mitten till ett jämnt lager.
  18. Lägg på sista bottnen och tryck försiktigt. Spritsa pannacotta längs kanten och i mitten. Bred till ett jämnt lager. Bred resterande pannacotta runt tårtans kanter och jämna till med en palett.
  19. Garnering: Garnera med bär, blommor och mynta. Pudra över florsocker.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, mjölk, grädde och choklad.

Ingredienser

Portioner: 15 bitar
Bottnar
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 stora ägg
  • 7 1/2 dl vetemjöl (7 1/2 dl motsvarar ca 450 g)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 msk vallmofrön
  • 1 1/2 msk finrivet citronskal
  • 4 dl rumsvarm mjölk (3 %)
Vit chokladpannacotta
  • 4 gelatinblad
  • 8 dl vispgrädde
  • 400 g hackad vit choklad
  • 1 krm vaniljpulver
Lemoncurd
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 1 dl färskpressad citronjuice
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
Flädermarinerade jordgubbar
  • 3 dl färska jordgubbar
  • 1 dl konc fläderblomssaft
Till garnering
  • färska bär
  • ätbara blommor
  • myntablad
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer