Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Halländsk flädermousse med havreflarn

Om du vill servera en smarrig och festlig efterrätt, som dessutom har anor från Halland, så ska du testa att laga till flädermousse med havreflarn. En dessert där mjukt möter krispigt och syrligt möter sött!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bakelser portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Havreflarn: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret. Rör i grädde och sirap. Blanda med socker, mjöl och havregryn.
  3. Klicka ut smeten med hjälp av 2 skedar glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda flarnen i omgångar i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna helt.
  4. Flädermousse: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten 5 minuter. Värm hälften av saften i en kastrull. Ta från värmen.
  5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt smälta i den varma saften under omrörning. Blanda med resten av saften och Hallands fläder.
  6. Vispa grädden hårt. Blanda ner cottage cheese. Ta lite av gräddblandningen och rör ner i saften. Blanda sedan ihop allt. Ställ in moussen i kylen ca 4 timmar.
  7. Jordgubbssallad: Rensa och skär jordgubbarna i bitar. Blanda med socker, limeskal och juice. Låt marinera ca 30 minuter.
  8. Lägg en klick mousse mellan två flarn. Garnera med jordgubbar och citronmeliss. Ringla gärna över lite flädersirap och sikta över florsocker.

Tips

Flädersirap: Koka ner fläderblomssaften så att 3/4 dl återstår (för 8 bakelser). Tillsätt gärna hackad citronmeliss.

Ingredienser

Portioner: 8 bakelser
Havreflarn
  • 125 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
Flädermousse
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl konc fläderblomssaft
  • 2 cl fläderbrännvin (Hallands fläder)
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g cottage cheese
Jordgubbssallad
  • 1 l jordgubbar
  • 3 msk socker
  • rivet skal och färskpressad juice från 1 lime
  • florsocker och citronmeliss till garnering
Flädersirap
  • 2 dl konc fläderblomssaft
  • 1 msk hackad citronmeliss
Lägg till i inköpslistan