Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

(12)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Fräsch sommartårta med många moment, men inget som är svårt. Fläderblomssaft ger smak i moussen och jordgubbar står för garneringen. En fröjd för ögat!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 l jordgubbar
  • smör till formen
  • ev ätbara blommor till garnering
Flädermousse
  • 2 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl konc fläderblomssaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • finrivet skal från 1 citron
Jordgubbsgelé
  • 3 gelatinblad
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl konc fläderblomssaft
  • 1 msk färskpressad citronjuice
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
  3. Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
  4. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
  5. Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  6. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
  7. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
  8. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.
  9. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
  10. Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  11. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna.
  12. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas.
  13. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havre baserad gräddersättning och ersätt crème fraiche med iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Ersätt smör med mjölkfritt matfett.
Gör laktosfri: använd laktosfri vispgrädde, matfett och crème fraiche.

Tips

Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.

ICA återkallar ICA salladsmix Läs mer