Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

73
7
Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

Fräsch sommartårta med många moment, men inget som är svårt. Fläderblomssaft ger smak i moussen och jordgubbar står för garneringen. En fröjd för ögat!

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012

Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

Ingredienser

8 bitar
1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
1/2 l jordgubbar
smör till formen
ev ätbara blommor till garnering

Flädermousse

2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl konc fläderblomssaft
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
finrivet skal från 1 citron

Jordgubbsgelé

3 gelatinblad
1 1/2 dl vatten
1 dl konc fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havre baserad gräddersättning och ersätt crème fraiche med iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Ersätt smör med mjölkfritt matfett.
Gör laktosfri: använd laktosfri vispgrädde, matfett och crème fraiche.

Gör så här

Tips

Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.

Vad tyckte du om receptet?

73

Kommentarer

Tove

2021-09-22

Denna tårta är hur god som helst! Kan man använda frysta jordgubbar? Eller andra frysta bär? Så tårtan kan avnjutas även när det är svårt att få tag i färska jordgubbar :)

Anna

2021-03-30

Hur långt innan kan den förberedas och ska den då försvaras i kyl eller frys?

Redaktionen ICAse

2021-04-01

Hej Anna! Mousse är lite känsligt (med råa ägg och grädde som man vispar) så det går bra att förbereda tårtan dagen innan och förvara i kylen. Du kan också ställa tårtan i frysen (utan gelén) ett par dagar innan servering och sen tina upp den i kylen över natten. Gör gelén gärna samma dag som du ska servera tårtan. Lycka till med bakningen och hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina

Bo arne

2017-06-18

Den här ska jag prova! Men jag tror det blir bättre med jordgubbssaft än fläderblomssaft i jordubbs-gelén