Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

Fräsch sommartårta med många moment, men inget som är svårt. Fläderblomssaft ger smak i moussen och jordgubbar står för garneringen. En fröjd för ögat!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
  3. Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
  4. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
  5. Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  6. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
  7. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
  8. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.
  9. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
  10. Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  11. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna.
  12. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas.
  13. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havre baserad gräddersättning och ersätt crème fraiche med iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Ersätt smör med mjölkfritt matfett.
Gör laktosfri: använd laktosfri vispgrädde, matfett och crème fraiche.

Tips

Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 l jordgubbar
  • smör till formen
  • ev ätbara blommor till garnering
Flädermousse
  • 2 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl konc fläderblomssaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • finrivet skal från 1 citron
Jordgubbsgelé
  • 3 gelatinblad
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl konc fläderblomssaft
  • 1 msk färskpressad citronjuice
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!