Medelhavsinspirerad fiskgryta
Denna fiskgryta med inspiration från Medelhavet är en liten utmaning som ger stor belöning i smakrikedom. Potatis, blåmusslor och filé av fisk samsas i denna gryta med bland annat vitlök, chilifrukter, saffran och apelsinjuice som smaksättare.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2004
Ingredienser
6 portioner
3 gula lökar
1 fänkål
4 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
2 morötter
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1/2 dl olivolja
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 msk tomatpuré
5 dl vitt vin
2 dl passerade tomater
1 1/2 l vatten
1 dl konc hummerfond
1 dl konc apelsinjuice
1 kg potatis
2 burkar tomat- och saffrans crème fraiche
Fisk och skaldjur
1 1/2 kg fiskfilé (t ex 1/3 laxfilé, 1/3 torsk- eller hokifilé och 1/3 marulkfilé)
1 kg kokta blåmusslor eller musslor på burk (1 kg kokta musslor motsvarar 2 burkar musslor i vatten à 250 g)
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri smaksatt crème fraiche.
Gör mjölkprotienfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Smaksätt med saffran och tomat.
Gör så här
Tips
Basen till grytan (innan potatisen tillsätts) kan förberedas och även frysa in.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Gott! Potatisen blev inte klar på 10 min. Lagade för 6 pers o det blev massor kvar.
Jessica
2022-09-10Jättegod soppa!
Emil
2021-05-06Tog lång tid att laga men det var värt det. Doftade gott i hela huset och vännerna blev stormförtjusta:)
Ellinor
2004-10-22