Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Medelhavsinspirerad fiskgryta

Denna fiskgryta med inspiration från Medelhavet är en liten utmaning som ger stor belöning i smakrikedom. Potatis, blåmusslor och filé av fisk samsas i denna gryta med bland annat vitlök, chilifrukter, saffran och apelsinjuice som smaksättare.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, dela och strimla löken. Dela fänkålen och skär bort rotfästet. Strimla fänkålen.
  2. Skala och grovhacka vitlöken. Skiva sellerin tunt. Skala och skiva moroten tunt. Kärna ur och grovhacka chilin.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i en gryta med olivolja. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs med grönsakerna i någon minut.
  4. Häll över vinet och låt koka ca 10 minuter på svag värme tills hälften av vätskan återstår.
  5. Tillsätt passerade tomater, vatten, hummerfond och juicekoncentrat. Låt småkoka i 45 minuter under lock.
  6. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ner i kastrullen och koka knappt mjuka. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär fiskfiléerna i ca 2 cm tjocka tärningar. Lägg ner bitarna i kastrullen, täck med lock och sjud på svag värme i 10 minuter. Lägg i musslorna mot slutet så att de blir varma. Servera med tomat- och saffranscrème fraiche och ev frasiga baguetter.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri smaksatt crème fraiche.
Gör mjölkprotienfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Smaksätt med saffran och tomat.

Tips

Basen till grytan (innan potatisen tillsätts) kan förberedas och även frysa in.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 gula lökar
  • 1 fänkål
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 selleristjälkar
  • 2 morötter
  • 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vitt vin
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 1/2 l vatten
  • 1 dl konc hummerfond
  • 1 dl konc apelsinjuice
  • 1 kg potatis
  • 2 burkar tomat- och saffrans crème fraiche
Fisk och skaldjur
  • 1 1/2 kg fiskfilé (t ex 1/3 laxfilé, 1/3 torsk- eller hokifilé och 1/3 marulkfilé)
  • 1 kg kokta blåmusslor eller musslor på burk (1 kg kokta musslor motsvarar 2 burkar musslor i vatten à 250 g)
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer