Medelhavsinspirerad fiskgryta

14
3
Medelhavsinspirerad fiskgryta

Denna fiskgryta med inspiration från Medelhavet är en liten utmaning som ger stor belöning i smakrikedom. Potatis, blåmusslor och filé av fisk samsas i denna gryta med bland annat vitlök, chilifrukter, saffran och apelsinjuice som smaksättare.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2004

Medelhavsinspirerad fiskgryta

Ingredienser

6 portioner
3 gula lökar
1 fänkål
4 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
2 morötter
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1/2 dl olivolja
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 msk tomatpuré
5 dl vitt vin
2 dl passerade tomater
1 1/2 l vatten
1 dl konc hummerfond
1 dl konc apelsinjuice
1 kg potatis
2 burkar tomat- och saffrans crème fraiche

Fisk och skaldjur

1 1/2 kg fiskfilé (t ex 1/3 laxfilé, 1/3 torsk- eller hokifilé och 1/3 marulkfilé)
1 kg kokta blåmusslor eller musslor på burk (1 kg kokta musslor motsvarar 2 burkar musslor i vatten à 250 g)

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri smaksatt crème fraiche.
Gör mjölkprotienfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Smaksätt med saffran och tomat.

Gör så här

Tips

Basen till grytan (innan potatisen tillsätts) kan förberedas och även frysa in.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

14

Kommentarer

Jessica

2022-09-10

Gott! Potatisen blev inte klar på 10 min. Lagade för 6 pers o det blev massor kvar.

Emil

2021-05-06

Jättegod soppa!

Ellinor

2004-10-22

Tog lång tid att laga men det var värt det. Doftade gott i hela huset och vännerna blev stormförtjusta:)