Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Matjessill på fat

En klassisk sommarrätt är detta dekorativa matjesfat med vispad crème fraiche, färskpotatis och krämiga ägg. Och om du vill göra det lilla extra ska du toppa med brynt smör och stenbitsrom. Servera som en del av en buffé eller fräsch sommarlunch.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten till äggen, koka äggen till krämig konsistens (ca 8 minuter), skala och dela i halvor. Vispa crème fraichen till en fast och krämig konsistens (den blir först lös men fortsätt vispa tills den hårdnar).
  2. Börja med att lägga ut några dekorativa salladsblad i botten på ett stort fat. Halvera den kokta färskpotatisen, och fördela ut tillsammans med rädisor, ägghalvor och matjesbitar. 
  3. Spritsa ut crème fraichen bredvid potatisarna (det går även bra att klicka ut den). Toppa med finhackad rödlök, gräslök och eventuellt ätbara blommor.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägg.

Recept och bild i samarbete med Abba.

Tips

Det går även bra att toppa rätten med stenbitsrom och lite brynt smör.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 bladsalladshuvud frisésallad eller ruccola
  • 600 g kokt färskpotatis
  • ca 80 g rädisor (gärna i knippe)
  • 400 g klassisk matjessill
  • 1 rödlök
  • 2 msk hackad gräslök
  • ev ätbara blommor (t ex. penséer)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2394 kJ / 572 kCal