Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Matjeslåda med lök

Somrig matjeslåda med lök, som är ett måste på midsommar. Matjeslådan går snabbt att tillaga och med dess intensiva och krämiga smak kommer den att bli en favorit bland vännerna.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skala och skiva rödlöken.
  3. Fräs de båda löksorterna i margarinet. Lägg över löken i en ugnssäker form eller portionsformar. Låt matjessillen rinna av och lägg den ovanpå löken.
  4. Blanda grädden med potatismjöl, senap och peppar.
  5. Häll grädden över sill och lök och tillaga mitt i ugnen i 225°C, ca 15 minuter.
  6. Servera matjeslådan med potatis, knäckebröd och skivade tomater.

För alla

Gör laktosfri: Fräs löken i mjölkfritt margarin och byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos.

Tips

Denna matjeslåda passar även bra på midsommaraftons sillbuffébord.

Gröna tipset: Vill du äta grönt kan sillen ersättas med bitar av quorn som läggs på lökbädden innan grädden hälls över.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 12 potatisar eller färskpotatis (12 potatisar motsvarar ca 1 kg)
  • 1 1/2 purjolökar
  • 2 rödlökar
  • 1/2 msk flytande margarin
  • 2 burkar matjessill (à 200 g)
  • 2 1/2 dl grädde (max 5 %)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk senap
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2301 kJ / 552 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden