Matjeslåda med lök
Somrig matjeslåda med lök, som är ett måste på midsommar. Matjeslådan går snabbt att tillaga och med dess intensiva och krämiga smak kommer den att bli en favorit bland vännerna.
Ingredienser
4 portioner
10 - 12 potatisar eller färskpotatis (12 potatisar motsvarar ca 1 kg)
1 - 1 1/2 purjolökar
2 rödlökar
1/2 msk flytande margarin
2 burkar matjessill (à 200 g)
2 1/2 dl matlagningsgrädde (max 5 %)
1 msk potatismjöl
1 msk senap
2 krm peppar
För alla
Gör laktosfri: Fräs löken i mjölkfritt margarin och byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos.
Gör så här
Tips
Denna matjeslåda passar även bra på midsommaraftons sillbuffébord.
Gröna tipset: Vill du äta grönt kan sillen ersättas med bitar av quorn som läggs på lökbädden innan grädden hälls över.
Gröna tipset: Vill du äta grönt kan sillen ersättas med bitar av quorn som läggs på lökbädden innan grädden hälls över.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2301 KJ / 552 kCal
Fett0 g
Kommentarer
Snabbt och gott till midsommarbuffén!
Ann-kristin
2022-06-24Lättlagat, gott och liksom mer mat än bara traditionell matjes med potatis och tillbehör.
Mona
2021-04-30Grädde "max 5%" - vad menar ni?
Gabriella
2020-04-06Hej Gabriella! Vi har nu förtydligat i receptet att det är 5% matlagningsgrädde man ska använda. Men det går bra att använda fetare grädde om man vill det. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-04-07