Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Marinerad frukt och grönt (Torshi)

Torshi är en persisk sallad på marinerade frukter och grönsaker - ett alldeles underbart tillbehör. Salladen marineras i vitlök, äppelcidervinäger, olivolja och lime och ger ännu mer smak ifall den får stå till sig i kylen någon dag.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med övriga ingredienser till marinaden.
  2. Ansa, skala och skär morötterna i slantar. Ansa, skölj och bryt blomkålen i buketter. Skär bort rotfästet från vitkålen och skär i grova bitar. Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor. Skala och skär jordärtskockorna i cm-stora bitar. Skala och dela rättikan längs med i fjärdedelar. Skär den i 1/2 cm stora bitar. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
  3. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Koka grönsakerna var för sig genom att lägga dem i en passersil eller ett durkslag och sänk ner i det kokande vattnet. Koka dem knappt mjuka, det är viktigt att spänsten är kvar. Låt dem rinna av och lägg i en skål.
  4. Häll marinaden över de varma grönsakerna och blanda väl.
  5. Skölj vindruvorna. Skölj, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda försiktigt ner frukt, chili och örter med grönsakerna. Täck med plastfilm eller lock och ställ in i kylen.
  6. Ta fram efter ett par timmar. Smaka ev av med mer salt och peppar. Blandningen blir ännu godare om den får stå någon dag i kylen.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • juicen av 1 lime
Grönsaker
  • 350 g morötter
  • 350 g blomkål
  • 500 g vitkål
  • 250 g purjolök
  • 500 g jordärtskockor
  • 600 g rättika
  • 3 paprikor (gärna olika färg)
Frukt och örter
  • 600 g druvor
  • 500 g äpplen
  • 1/2 dl finhackad röd chilifrukt tex spansk peppar
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2882 kJ / 688 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept