Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Marängtårta med citrongrädde och jordgubbar

Somrig marängtårta av sockerkaka och maräng med jordgubbar och grädde smaksatt med lemon curd. Vispa egen maräng och blanda i pistagenötter. Vill du förenkla går det också bra med färdig tårtbotten och maräng. En helt oemotståndlig fräsch, frasig och god tårta!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm (för 12 bitar). Smörj papperet med lite matfett. 
  3. Sockerkaksbotten: Rör matfett och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. Bred ut smeten i långpannan.
  4. Maräng: Grovhacka nötterna eller låt dem vara hela. Vispa vitorna och saltet till ett hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till det blir en fast smet. Vänd ner nötterna. Bred marängen över sockerkakssmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den i 2 delar (för 12 bitar) på längden eller tvärs över. Lägg den ena botten på ett fat.
  6. Fyllning: Rensa jordgubbarna, skiva eller dela dem i halvor. Vispa grädden och blanda den med lemon curd. Bred på citrongrädden och lägg på jordgubbarna. Lägg på den andra botten.
  7. Servera gärna tårtan med extra jordgubbar.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: Byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör eller margarin, mjölk och vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt smör eller margarin. Byt ut mjölk och vispgrädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Sockerkaksbotten
  • 100 g rumstempererat smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • smör eller margarin till formen
Maräng
  • 1 1/2 dl pistagenötter (1 1/2 dl motsvarar ca 75 g)
  • 5 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 2 1/2 dl strösocker
Fyllning
  • 2 l färska jordgubbar
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl lemon curd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2152 kJ / 515 kCal