ÖVER 60 MIN | Medel

Marängkrans med dulce de leche och banan

Baka en egen marängtårta som ser ut som en krans. Marängkransen toppas med banan, dulce de leche och vispad grädde och dekoreras med jordgubbar, bananchips och mynta. Den hembakade tårtan passar perfekt till midsommarbuffén.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 90°C.
  2. Marängkrans: Rita en ring (ca 24-26 cm i diameter) t ex med hjälp av en springform/tårtform på ett bakplåtspapper och en mindre ring (ca 8 cm i diameter) i mitten av ringen (dessa används som ett stöd när kransen spritsas).
  3. Värm försiktigt äggvitor och socker i en kastrull till 62°C eller tills sockret löser sig. Rör hela tiden i kastrullen, så att äggvitan inte bränns fast.
  4. Häll smeten i en bunke och vispa på mellanhastighet med elvisp tills marängen är kall och hård.
  5. Spritsa eller klicka marängen till en krans inom de ritade linjerna på bakplåtspappret.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 - 2 timmar eller tills marängen är hård/torr.
  7. Topping: Vispa grädden.
  8. Skär bananerna i skivor. Ansa och dela jordgubbarna. Hacka myntan grovt.
  9. Fördela bananskivorna över marängkransen. Strö flingsalt på bananen och ringla över dulce de leche.
  10. Spritsa eller klicka grädden på bananerna.
  11. Toppa med bananchips, jordgubbar och mynta.

För alla

Fri från gluten. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: gör äggfri maräng.

Ingredienser

Portioner: ca 10 bitar
Marängkrans
  • 4 äggvitor (4 äggvitor motsvarar ca 120 g)
  • 2 3/4 dl strösocker (2 3/4 dl strösocker motsvarar ca 240 g)
Topping
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 - 2 bananer
  • 2 dl jordgubbar
  • 1/2 kruka mynta
  • 1 krm flingsalt
  • 3 msk dulce de leche eller kolasås
  • 1/2 dl bananchips

Näringsvärde
Per portion

Energi 1031 kJ / 247 kCal