Mapo tofu med svamp
Mapo tofu, eller mapo doufu, är en populär kinesisk rätt från provinsen Sichuan. En het, len och värmande wok med silkestofu och pepprighet från sichuanpeppar som ger en något sträv och syrlig smak. Laga en vegetarisk variant av Mapo tofu med svamp och servera med gröna bönor och pak choi.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2022
Ingredienser
4 portioner
4 port ris
300 g shiitakesvamp eller ostronskivling
4 msk rapsolja
1 msk finhackad ingefära
3 hackade vitlöksklyftor
5 dl vatten
4 msk fermenterade svarta bönor eller misopasta (4 msk bönor motsvarar 2 msk misopasta)
3 msk doubanjiang, fermenterad bön- och chilipaste eller gouchujang (chillipaste)
1 msk majsstärkelse
1/2 msk strösocker
ca 400 g silkestofu
2 tsk mortlad sichuanpeppar
2 strimlade salladslökar
salt
Gröna bönor och pak choi
2 pak choi
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
150 g färska haricots verts (bönor)
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
2 tsk rostade sesamfrön
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Ett av de bättre vegetariska ma po tofu recepten jag sett. Uteslöt socker, det behövs inte. Smulade även ner hälften av tofun när jag stekte svampen, för att få färskonsistens (rätten ska ju eg innehålla fläskfärs). En rekommendation är att mortla pepparn innan man har den i maten, så slipper man en del av bitterheten från den.
Sandra
2022-10-04NEJ katastrof med denna gegga! Lag inte detta. Ni som letar efter recept.
Christina
2022-08-04Supergott för den som gillar stark mat 😍
Sofia
2022-06-09