Mapo tofu med svamp

14
7
Mapo tofu med svamp

Mapo tofu, eller mapo doufu, är en populär kinesisk rätt från provinsen Sichuan. En het, len och värmande wok med silkestofu och pepprighet från sichuanpeppar som ger en något sträv och syrlig smak. Laga en vegetarisk variant av Mapo tofu med svamp och servera med gröna bönor och pak choi.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2022

Mapo tofu med svamp

Ingredienser

4 portioner
4 port ris
300 g shiitakesvamp eller ostronskivling
4 msk rapsolja
1 msk finhackad ingefära
3 hackade vitlöksklyftor
5 dl vatten
4 msk fermenterade svarta bönor eller misopasta (4 msk bönor motsvarar 2 msk misopasta)
3 msk doubanjiang, fermenterad bön- och chilipaste eller gouchujang (chillipaste)
1 msk majsstärkelse
1/2 msk strösocker
ca 400 g silkestofu
2 tsk mortlad sichuanpeppar
2 strimlade salladslökar
salt

Gröna bönor och pak choi

2 pak choi
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
150 g färska haricots verts (bönor)
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
2 tsk rostade sesamfrön

För alla

Kontollera noga innehållet i de fermentersade bönorna och chilipastan.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

14

Kommentarer

Jakob

2022-04-21

Katastrof! Fick kasta allt! Smakade bara extremt mycket peppar. Oätligt.

Åse

2022-02-28

Hittade gouchojang, men 3 msk blev väldigt stark, så starkt att jag uteslöt pepparn helt, fick ta mer vätska och socker. Så nästa gång blir det mindre mängd chilipaste så att det kan åka med lite Sichuanpeppar. Och det blir fastare tofu nästa gång. Men goda smaker när jag lär mig anpassa mängderna efter smaklökarna!

Linnea

2022-02-24

Vet inte om jag gjorde fel, men tog 2 tsk omortlad peppar och hällde på vilket resulterade i att allt bara smakade peppar till den gränsen att det inte gick att äta. Före det så luktade maten gott, så ta bara inte för mycket peppar

Redaktionen ICAse

2022-02-24

Hej Linnea! Hoppsan, jo vi skrev att den skulle vara mortlad, 2 tsk mortlad sichuanpeppar. Uppskattar men ej peppar så kan man ju börja med mindre och smaka av. Bättre lycka nästa gång. Hälsningar Michelle