Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Mandelmusslor med grädde och fikon

Ett smakrikt recept på mandelmusslor med grädde och fikon som passar dig som gillar en utmaning i köket. Du gör det av bland annat sötmandel, smör, mjöl, grädde, konjak, portvin, citron och fikon.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mandelmusslor: Mixa sötmandeln fint i matberedare. Blanda med mandelmassa och smör till en jämn och fin smet. Tillsätt socker, mjöl och bittermandelolja och mixa försiktigt till en deg. Låt vila i minst ett par timmar i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 175° C.
  3. Tryck ut degen tunt i smorda, krusiga formar. Baka i ugn tills de blir gyllenbruna, ca 10 minuter. Låt svalna och stjälp upp mandelmusslorna.
  4. Vispa grädden löst. Tillsätt konjak och socker efter smak.
  5. Inkokta fikon: Koka upp portvin, citronjuice, strösocker, svarta vinbär alternativt konc svartvinbärssaft. Skär fikonen i kvartar. Lägg dem i en stor kastrull eller skål. Häll över den kokande lagen. Placera en tallrik över så att fikonen ligger helt i den varma lagen. Kan stå en vecka i kylen.

Ingredienser

Portioner: 10
Mandelmusslor
  • 1/2 dl skållad, skalad sötmandel
  • 50 g mandelmassa
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 1/2 droppar bittermandelolja
  • smör eller margarin till formarna
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 1 msk konjak
  • 0,8 msk strösocker
Inkokta fikon
  • 2 dl rött portvin
  • 3 msk citronjuice
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl frysta, svarta vinbär alt konc svartvinbärssaft (1 dl vinbär motsvarar 1/2 dl konc saft)
  • 10 mogna fikon
Lägg till i inköpslistan