Mandelkorg med glass och varma hjortron
Det här receptet på mandelkorg med glass och varma hjorton är en mycket delikat och underbart god efterrätt. Du gör egna krispiga mandelkorgar som du fyller med vaniljglass och varma hjortron, fantastiskt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2011
Ingredienser
12 st
100 g smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
Varma hjorton
1 paket frysta hjortron (à 225 g)
2 msk socker
1 stjärnanis
2 msk whisky
3/4 dl vatten
Till servering
vaniljglass
citronmeliss
För alla
Innehåller gluten. Fri från ägg, om äggfri glass bjuds.
Gör laktosfri: använd matfett, mjölk och glass utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med t ex Solhavre. Bjud med t ex tofuglass.
Gör så här
Tips
Har man inga koppar eller små skålar kan man ta halverade apelsiner. Lägg dem med snittytan ner och forma korgarna över skalet.
Korgarna kan göras i förväg och förvaras i tättslutande burk i kylen med smörpapper emellan.
Korgarna kan göras i förväg och förvaras i tättslutande burk i kylen med smörpapper emellan.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hejsan! Kan man ställa in mandelformarna, som är på koppen i kylskåpet när de är klara? Hälsningar Petra
Petra
2024-01-13Hej Petra! Det bästa är att låta mandelkorgarna kallna i rumstemperatur på kopparna, de kan annars blir lite fuktiga och mjuka. När de sedan är kalla, kan de förvaras i kylskåpet i en burk med smörpapper emellena och burken bör tättslutande lock.
Redaktionen
2024-01-15Kan man ha i sherry istället för whisky?
Petra
2023-11-04Hej Petra! Ja och det blir säkert jättegott. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-11-08Åh dessa korgar gör jag emellanåt. Mycket goda, lite knäckiga... perfekt att fylla med glass, grädde och kanske en varm hallonsås om man ej gillar hjortron. Pynta med juligt strössel sen är julens dessert klar att serveras!
Lisa
2020-12-19