Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Mandelkorg med glass och varma hjortron

Det här receptet på mandelkorg med glass och varma hjorton är en mycket delikat och underbart god efterrätt. Du gör egna krispiga mandelkorgar som du fyller med vaniljglass och varma hjortron, fantastiskt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Lägg bakplåtspapper på 3 plåtar (för 12 st).
  3. Smält smöret på svag värme i en kastrull tillsammans med sirap, socker, mjöl och mjölk. Rör då och då och se till att smeten inte börjar koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner mandeln.
  4. Klicka ut 1 1/2 msk smet i 4 klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält under gräddningen, men bred ändå ut klickarna lite med hjälp av baksidan på en sked.
  5. Grädda en plåt åt gången, mitt i ugnen 10–12 minuter, passa noga. De ska få jämn gyllenbrun färg. Låt svalna på plåten 3 minuter.
  6. Lyft försiktigt upp dem med hjälp av en stekspade och lägg dem på uppochnedvända koppar eller små skålar (se Tips nedan). Tryck lite lätt och forma med händerna. Låt kallna.
  7. Hjortron: Värm frysta hjortron tillsammans med socker, stjärnanis, whisky och vatten i en kastrull.
  8. Sjud några minuter, rör då och då.
  9. Till servering: Fyll korgarna med vaniljglass och varma hjortron. Garnera med citronmeliss.

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg, om äggfri glass bjuds.
Gör laktosfri: använd matfett, mjölk och glass utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med t ex Solhavre. Bjud med t ex tofuglass.

Tips

Har man inga koppar eller små skålar kan man ta halverade apelsiner. Lägg dem med snittytan ner och forma korgarna över skalet.

Korgarna kan göras i förväg och förvaras i tättslutande burk i kylen med smörpapper emellan.

Ingredienser

Portioner: 12 st
  • 100 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 100 g mandelspån
Varma hjorton
  • 1 paket frysta hjortron (à 225 g)
  • 2 msk socker
  • 1 stjärnanis
  • 2 msk whisky
  • 3/4 dl vatten
Till servering
  • vaniljglass
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan