UNDER 45 MIN | Medel

Mandelbakat äpple med knäcksås och glass

Ett härligt juläpple fyllt med knaprig mandel är en fin avrundning på julmiddagen. Det ugnsvarma äpplet serveras med en söt knäcksås som får den här goda äppeldesserten smaka extra mycket jul.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda mandel, smör och äggula.
  3. Dela och kärna ur äpplena. Lägg dem med snittytan uppåt i en ugnssäker form. Fyll kärnhuset med mandelsmet.
  4. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills mandelsmeten fått fin färg
  5. Knäcksås: Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 115°C.
  6. Serveringsförslag: Servera äpplena med varm knäcksås och glass eller lättvispad grädde.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och vispgrädde.

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 dl flagad mandel
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 äggulor
  • 3 stora äpplen (gärna Ingrid Marie)
Knäcksås
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
Serveringsförslag
  • vaniljglass
  • lättvispad grädde

Näringsvärde
Per portion

Energi 1814 kJ / 433 kCal