Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mamsens favoritäppelkaka

Det här är en perfekt variant av kakklassikern äppelkaka! En lättbakad äppelkaka utan bakpulver som blir lätt kompakt och läckert knaprig i kanterna. Vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass passar bra till.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blöt ett bakplåtspapper och krama ur det. Lägg papperet i en rund form, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).‚
  2. Skär smöret i bitar. Mixa ihop med sockret i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke. Tillsätt ägget och kör till en jämn massa. Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats till en deg.‚
  3. Tryck ut degen i formen och jämna till med en sked.
  4. Sätt ugnen på 175°C. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skär varje äppelklyfta i skivor.‚
  5. Doppa skivorna i socker blandat med kanel. Stick ner dem tätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna och skär i bitar. Servera med vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass.‚

För alla 

Gör laktosfri: byt smör mot laktos fritt matfett. Bjud med laktosfri grädde alt glass.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Bjud med mjölkfri glass, t ex Tofuline eller Oatly.
Innehåller gluten och ägg.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1 2/3 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
Fyllning
  • 4 äpplen t ex Ingrid Marie (3-4 motsvarar 500-600 g)
  • 3 msk socker
  • 1 msk kanel
  • vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till servering
Lägg till i inköpslistan