Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Majsbröd

Majsbröd är ett gott och mättande bröd som är otroligt fluffigt och saftigt. Majsbrödets deg består i huvudsak av mjölk, mjöl, vatten, jäst, majsolja och avrunna majskorn.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm mjölken och vattnet fingervarmt, 37°C för färskjäst och 45°C för torrjäst. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i en stor skål eller assistentskål, häll över degspadet och lös upp jästen ordentligt. Tillsätt råsocker, salt och avrunna majskorn. Blanda väl.
  2. Arbeta in polentagryn och slutligen lite vetemjöl i taget, så mycket att degen släpper bunkens kant. Ju mindre mjöl desto bättre bröd. Låt degen jäsa på rumsvarm och dragfri plats under bakduk i ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den riktigt blank och smidig. Det ska inte finnas sprickor i den.
  4. Dela degen i 2 lika stora delar (för 2 bröd) och forma till avlånga eller runda bröd. Lägg på bakpappersklädd eller smord plåt en bit ifrån varandra och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter, på samma sätt som tidigare och med bakduk över.
  5. Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme.
  6. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, tills de blivit gyllene och låter ihåligt när man knackar dem i botten. Ta ut och lägg på galler. Låt svalna under bakduk innan de skärs i skivor.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 6 dl vatten
  • 4 msk majsolja
  • 50 g färsk jäst (eller motsvarande mängd torr)
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk salt
  • 1 dl majskorn (från burk)
  • 1 dl polenta
  • 25 dl vetemjöl (25 dl motsvarar ca 1 ½ kg)
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer