Madeleinekaka

Betyg 4.7 av 5.
20 personer har röstat
8
Madeleinekaka

Madeleinekakan är inte bara känd från Proust utan också för sin signifikanta musselform. Den sockerkaksliknande kakan med mild smak av citron och vanilj är lätt och fluffig och ljuvligt god till fikat.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2022

Madeleinekaka

Ingredienser

ca 20 st
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 msk finrivet citronskal
2 ägg
madeleineformar och smör (till formarna)

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.7 av 5.
20 personer har röstat

Kommentarer

Kan man frysa dem?

Marie

2024-08-25

Hej Marie! Det går bra att frysa dom. Hälsningar Niclas

Redaktionen

2024-08-26

Det är lättare att få loss kakorna ur formen om man låter dem svalna någon minut (i formen) efter att de kommit ut från ugnen. Smeten expanderar i värmen och drar sen ihop sig något när den svalnar. Ett annat alternativ är mjöla formarna efter att de smörats. På samma sätt som man gör med sockerkaksformen, fast med mjöl istället för skorpmjöl.

Pethra

2024-08-17

Goda ja men mina har börjat fastna i formen fast jag smörjer ordentligt?

Helena

2024-04-28

Näringsvärde per st

Näringsvärdet är beräknat per kaka.
Energi356 KJ / 80 kCal
Fett5 g
Salt0.2 g
Kolhydrater8 g
Protein1 g

Testa liknande recept

Citron och vallmokakor
Betyg 4.5 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kolasnittar
Betyg 4.3 av 5.
1425 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Jordnötskakor med tosca
Betyg 4.3 av 5.
58 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Hallongrottor
Betyg 4.1 av 5.
3810 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Salta smörkakor
Betyg 4 av 5.
28 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Vinbärsgrottor
Betyg 3.6 av 5.
26 personer har röstat
Under 30 min att tillaga