Ma po dou fu
En tofurätt med asiatiska dofter är denna Ma po dou fu med ingefära, vitlök och chilibönsås som starka smaksättare. Tofun som tärnas och wokas tar åt sig de fina smakerna när du sedan blandar de övriga ingredienserna i woken.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2006
Ingredienser
4 portioner
500 g tofu (gärna kinesisk grov)
1 bit ingefära (1 bit motsvarar storleken av en tumme)
3 vitlöksklyftor
2 msk chilibönsås (se länk nedan)
1 tsk kinesisk soja
1/2 tsk salt
2 - 2 1/2 msk sesamolja
2 dl vatten
1 tsk majsstärkelse
2 salladslökar eller purjolök (2 salladslökar motsvarar 1/2 liten purjolök)
1 tsk finhackad chilifrukt eller krossad sichuanpeppar (1 tsk chilifrukt motsvarar 1 krm sichuanpeppar)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2623 KJ / 627 kCal
Fett62 g
Salt1 g
Kolhydrater8 g
Protein11 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mapu Tofu är ju ej en vegetarisk rätt, i originalreceptet ingår köttfärs, vanligen fläskfärs. Så namnet borde ju ha varit vegetarisk Mapu Tofu. I originalreceptet finns å andra sidan inte fisksås, men väl en fond bestående av fläsk och kyckling. I just denna rätt har vi ju ett någorlunda säkert originalrecept. Och jag har ätit denna rätt åtskilliga gånger i Kina. Jag tycker det är tråkigt att ICA Buffe försvenskar så många originalrecept, speciellt som det numera inte är svårt att få tag på vettiga råvaror till kinesisk och japansk matlagning. Jag föredrar kort och gott originalen
Inger
2015-07-06Fisksås i chilibönsåsen gör den ju faktiskt inte vegetarisk.
Robert
2009-03-29Fisksås i chilibönsåsen gör den ju faktiskt inte vegetarisk.
Robert
2009-03-29