Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lyxig tosca

Toscakaka med extra lyxig touch är perfekt att servera som efterrätt eller till kaffet. Du gör en mjuk botten som du sedan garnerar med en suverän glasyr av bland annat mandel, hasselnöt, smör, sirap och mjölk. En söt och lyxig tosca!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Glasyr: Skålla och skala mandeln. Rosta nötkärnorna i en het torr stekpanna tills det börjar knäppa i skalen. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Hacka hälften av mandeln och nötterna. Låt resten vara hela.
  3. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt socker, mjölblandning, sirap, mjölk, mandel och nötter. Blanda väl. Låt inte glasyren koka för då kan den sockra sig.
  4. Gör kaksmeten. Lägg mjölblandningen, sockret, vaniljsockret och bakpulvret i en matberedare. Skär smöret i tärningar och tillsätt dem. Kör till en grynig massa. Tillsätt ägg och gräddfil. Kör till en slät smet.
  5. Smörj och ströbröa en rund form, helst med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter (för 8 port). Häll smeten i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen 25-35 minuter. Ta ut kakan. Höj ugnstemperaturen till 250°C.
  7. Fördela toscaglasyren jämnt över hela kakan. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter tills ytan är gyllene.
  8. Låt kakan svalna något innan den lossas från formen. Ställ gärna toscan i kylen några timmar innan den serveras.

Tips

Kakan kan förstås även göras för hand. Rör då samman mjukt smör och socker. Tillsätt sedan ägg, gräddfil och övriga ingredienser.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 1/2 dl fin blandning glutenfritt mjöl (provbakat med mjölblandning från Semper och Finax)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl gräddfil
Glasyr
  • 100 g sötmandel
  • 100 g hasselnötskärnor
  • 50 g smör eller margarin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk fin blandning glutenfritt mjöl
  • 1 msk sirap
  • 1 msk mjölk
  • smör eller margarin
  • glutenfritt ströbröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?